Samtaler om rus

GRATIS ARRANGEMENT // Fredag 5. april kl. 12.00-14.00 // Lillehammer Litteraturhus


Vi inviterer til samtaler om rus i to deler; en litterær samtale med forfatter Maria Kjos Fonn og psykolog Peder Kjøs, etterfulgt av en panelsamtale om rus generelt, til målgruppen VGS og unge voksne.

DEL 1 En samtale med forfatter Maria Kjos Fonn og psykolog Peder Kjøs om rus og overgrep, og hvordan man kan overleve vonde opplevelser. Maria Kjos Fonn er aktuell med romanen Kinderwhore. Boken er en beintøff og vond fortelling om Charlotte som vokser opp med en mor som ruser seg. Stadig har moren med nye kjærester hjem, og Charlotte utsettes for overgrep moren ikke oppdager i sin egen rus. I et forsøk på å dempe smerten av overgrepene oppdager Charlotte selv morens piller. Peder Kjøs er ettertraktet innen temaet mental helse og menneskelige relasjoner, to aktuelle temaer som berører oss alle. Møt de to i samtale.

Maria Kjos Fonn (f. 1990) debuterte med den kritikerroste novellesamlingen "Dette har jeg aldri fortalt til noen" i 2014. Hun ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris for samlingen og mottok Aschehoug forlags debutantstipend. Hun studerer litteraturvitenskap og arbeider som frilansskribent.

Aftenpostens Ellen Sofie Lauritzen skrev om debutboken: "Sterk debut med nådeløse noveller. Maria Kjos Fonns debutnoveller setter en støkk i leseren (...) så fort man begir seg inn i hennes verden, skjønner man at man har å gjøre med et fortellertalent utenom det vanlige.

Peder Kjøs I løpet av de siste årene har Peder Kjøs blitt en ledende stemme innen psykologi og terapi i Norge. Som verten og terapeuten i "Jeg mot meg" på NRK1 og gjennom sin podcast "Hos Peder", også distribuert av NRK, er han etablert som en av Norges mest profilerte psykologer og skriver for noen av de største avisene i Norge. Hans samtaler er ikke bare relevante for helsepersonell, men også for bedrifter og privatpersoner.

-- PAUSE --

DEL 2 Alkohol er ett av de mest vanligste rusmidlene i vår kultur. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på drikkepress. Ofte må du kjøre eller være gravid for å få forståelse for et nei til alkohol. Som ung kan det være ubehagelig å si nei.

Rus og psykisk helse er to temaer som ofte går hånd i hånd. Vi kan stille oss spørsmålet: Hva kom først “høna eller egget?”. Fører rus til endring av psykisk helse, eller leder psykisk helse til et ønske om å ruse seg. Mobbing, rus i hjemmet eller andre krenkelser i oppveksten er noen av flere risikofaktorer som kan lede veien til rusmisbruk og avhengighet. I denne debatten ønsker vi å løfte disse temaene og skape en samtale.

Kultursjefen i Lillehammer Olav Brostrup Müller som panelleder i samtalen om rus, har tidligere jobbet som journalist, reporter, og programleder. Olav tør å stille de viktige og nysgjerrige spørsmålene i en slik debatt. Paneldeltakerne har god kompetanse og mye erfaring innenfor rus. Merethe Lindstad er idag stand-up komiker og foredragsholder. Gjennom mye selvironi og humor snakker hun om hennes tidligere liv som rusmisbruker. Tyrilisenteret er et behandlingssenter for rus i Lillehammer som forbereder elevene, tidligere rusmisbrukere, på å komme tilbake til en hverdag. Her har vi fått med oss en av de ansatte som jobber tett med elevene til daglig. Kristine Nyhus fra Kompasset jobber med terapi og rådgivning til unge pårørende som har vokst opp i familie med alkohol- eller andre rusproblemer.

Bilde av Olav Brostrup Müller: Foto: André Løyning © Foto: André Løyning

 // FACEBOOK @VARYRFESTIVALEN // INSTAGRAM @VARYRFESTIVALEN  //

© 2019 Våryrfestivalen

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon